JenLab предлага нова проверка на качеството за трансплантация на роговица

Болестите на роговицата са втората по големина причина за слепота по света. Когато конвенционалните лечения се провалят, зрението на пациента може да бъде възстановено само чрез трансплантация на дарени човешки роговици.

Трансплантацията на роговицата е най-честата процедура за трансплантация в света. Въпреки това, няма достатъчно донори, които да задоволят търсенето, като времето за изчакване е девет месеца за дарената роговица. Прибавяйки към проблема голям брой дарени проби не са подходящи за трансплантация поради медицинския рекорд на донора или поради лошо качество на тъканите, като ниска ендотелиална клетъчна плътност. Обикновено дарените роговици се държат в продължение на дни или дори седмици в специални контейнери преди трансплантацията.

Трансплантацията на роговицата е най-честата процедура за трансплантация в света

Многофтонова томография
Понастоящем качествените проверки на дарените роговици се извършват чрез изрязване на лазерни лъчи, като се предоставя информация за анатомията и морфологията на роговицата. В JenLab разработихме нов метод с по-добра резолюция, предлагайки допълнителна информация за клетъчния метаболизъм, както и структурната организация на стромалния колаген. Методът се нарича многофтонова томография (MPT).

МРТ, базиран на близка инфрачервена фемтосекундна лазерна технология, вече е в клинична употреба, за да осигури неинвазивни, без етикети оптични биопсии на човешката кожа. Текущите приложения включват ранно откриване на рак на черната кожа, оценка на козметичните продукти против стареене и измерване на изтъняването на кожата при астронавти след дългосрочно космическо пътуване.

Сега с финансиране от програма "Хоризонт 2020" на ЕС (безвъзмездна помощ 726666, LASER-HISTO, фаза 2-МСП), JenLab е пионер в използването на МРТ за подобряване на качествената проверка на трансплантациите на роговицата чрез оптично метаболитно изображение, колагеново изображение и липид / Изобразяване на вода. Метаболитното състояние може да бъде оценено чрез флуоресцентния живот на автофлуоресцентни коензими. Мрежата от колагенни фибрили може да бъде изобразена чрез второ генериране на хармоници (SHG), при което инфрачервеният лазерен лъч се прехвърля в слаба синя светлина. Химичната информация за разпределението на липидите и водното съдържание може да бъде извлечена чрез бърза Raman (CARS) спектроскопия. CARS също така отваря път за проучване на фармакокинетиката на капките за очи.

Ясен изглед в роговицата
В MTP процеса на JenLab многобройните детектори позволяват едновременно измерване на автофлуоресценцията, флуоресценцията, SHG и CARS с чувствителност на единичен фотон. Типичната оптична секция, състояща се от 512 x 512 пиксела, отнема само шест секунди. Вътреклетъчните клетки и колагенната мрежа могат да се видят веднага на екрана.

В първото клинично проучване в Медицински център на Саарландския университет, ние демонстрирахме, че МРТ изображенията могат да бъдат използвани за характеризиране на морфологията на слоевете на роговицата, вътрешните клетки, мрежата на колагена и метаболизма на човешките роговици. Освен това, може да бъде открито бактериално замърсяване.

Интересното е, че метаболизмът на различни интравизионни клетки е нараснал с времето след даряването, докато метаболизмът на важните ендотелиални клетки намалява. По този начин МРТ може да се използва за оптимизиране на процедурата за съхранение и за оценка на точното време за трансплантация.

Вярваме, че през следващите няколко години МРТ може да се използва за качествени проверки на дарените роговици за трансплантация, за да се увеличи броят на положителните хирургически резултати. Освен това, in vivo MPT също много вероятно ще бъде използвано върху човешкото око за диагностициране на заболявания като диабет чрез директен изглед в тялото чрез човешкия прозрачен прозорец: роговицата.

Шанхай New Eyes Medical Inc. е създадена през 2005 г. и е публикувана през 2012 г. Тя е първата публикувана компания в офталмологичната медицинска област.

Ние сме специализирани в системата за цифрово видео записи за офталмологично оборудване, като например микроскоп с лазерен цеп, фундус микроскоп, офталмологичен хирургичен микроскоп, AB сканиране, офталмоскоп и др.

За повече информация, моля кликнете на: http://www.eyesmed.com/products